Skip to main content

24-30 квітня 2017 року – Європейський тиждень імунізації

Всесвітній тиждень імунізації, який проводиться в останній тиждень квітня, покликаний сприяти більш активному використанню вакцин для захисту людей різного віку від хвороб.

Імунізація рятує мільйони життів і отримала широке визнання в якості однієї з найдієвіших і затратоеффектівних заходів в області охорони здоров’я. На сьогоднішній день в світі все ще налічується 19,4 мільйона невакцинованих або недостатньо вакцинованих дітей.

Цілі кампанії 2017 року.

Основна мета кампанії полягає в підвищенні інформованості про критичному значенні повної імунізації протягом усього життя і її ролі в досягненні Цілей в галузі сталого розвитку на період до 2030 року.

В рамках кампанії 2017 року ВООЗ і її партнери ставлять перед собою такі завдання:

  1. Привернути увагу до важливості імунізації як одного з основних пріоритетів для інвестицій в глобальну охорону здоров’я.
  2. Сприяти розумінню практичних кроків, які необхідно зробити для успішної реалізації Глобального плану дій щодо вакцин.
  3. Продемонструвати роль імунізації в сталий розвиток і забезпечення безпеки в області охорони здоров’я в світі.

Чому сьогодні імунізація важлива як ніколи.

Розширення доступу до імунізації відіграє ключову роль в досягненні Цілей в галузі сталого розвитку. Планова імунізація є наріжним каменем ефективної первинної медико-санітарної допомоги та загального охоплення медико-санітарною допомогою, так як вона забезпечує контакт з центром надання медико-санітарної допомоги вже на початку життя і дає кожній дитині шанс на здорове життя з самого народження.

З 1 січня 2015 року в Україні набув чинності новий Календар профілактичних щеплень. Згідно Календаря, існують 10 обов’язкових щеплень проти дифтерії, коклюшу, правця, туберкульозу, гепатиту В, гемофільної інфекції, кору, краснухи, паротиту, поліомієліту. Крім обов’язкових, батьки можуть прищепити дитину від вітряної віспи, гепатиту А, грипу, менінгококової, ротавірусної, пневмококової інфекції, вірусу папіломи людини. Для проведення щеплень, які не є обов’язковими, придбання вакцин проводиться за рахунок батьківських коштів.

Захворювання, проти яких існують вакцини, небезпечні важкими ускладненнями, які можуть призвести до інвалідності:

  • Поліомієліт загрожує стійким довічним паралічем деяких груп м’язів, у важких випадках поширюється навіть на дихальну мускулатуру (ускладнення розвивається в 10% випадків).
  • Наслідки кору – ураження центральної нервової системи (коровий енцефаліт), дихальної системи (ларингіт, круп (стеноз гортані), трахеобронхіт, первинна корова пневмонія, вторинна бактеріальна пневмонія), шлунково-кишкового тракту, гепатит, отит, мезентеріальний лімфаденіт.
  • При дифтерії, крім важкої інтоксикації, можливий розвиток крупа – перекриття дихальних шляхів дифтерійній плівкою і набряком, особливо у дітей. Найчастіше уражається ротоглотки, але нерідко запальний процес поширюється і на гортань, бронхи, шкіру та інші органи.
  • Епідемічний паротит загрожує безпліддям і цукровим діабетом. Запальний процес, крім слинних залоз, може поширюватися на підшлункову, передміхурову, жіночі статеві залози, слізні залози, щитовидну залозу, також страждають внутрішні органи: печінка, селезінка, органи слуху і зору, суглоби, можуть виникнути ускладнення з боку центральної нервової системи – менінгіт, менінгоенцефаліт. Найчастіше запалення мозкових оболонок виникає у дітей трьох-дев’яти років.
  • Захворювання на гепатит В при відсутності імунізації може привести до цирозу і раку печінки. Імовірність того, що вірусна інфекція гепатиту В стане хронічною, залежить від віку, в якому людина її купує. Так, хронічні інфекції у дітей першого року життя розвиваються в 80-90%, у дітей до 6 років – в 30-50%, у дорослих в 10% випадків. Серед дорослих, інфікованих в дитинстві, 15-25% вмирають від пов’язаних з гепатитом В раку або цирозу печінки.
  • Краснуха небезпечна під час вагітності вродженими органічними ураженнями плода. Ризик для зародка тим більше великий, ніж раніше трапляється зараження під час вагітності: протягом 1-го триместру ризик пошкодження зародка дорівнює приблизно 25%, після четвертого місяця він зводиться до нуля.
  • Відсутність щеплення від правця може привести до смерті дорослих і дітей навіть при незначній травмі. У період розпалу хвороби на тлі м’язового спазму і застійних явищ можуть виникнути бронхіти, пневмонії, інфаркт міокарда, сепсис, переломи кісток і хребта, вивихи, розриви м’язів і сухожиль, відрив м’язів від кісток, тромбоз вен, емболія легеневих артерій, набряк легенів.
  • У нещеплених проти туберкульозної інфекції в десятки разів підвищується ризик захворювання на туберкульоз у важкій формі з численними ускладненнями, що приводять до інвалідності. Працездатність в багатьох випадках стійко втрачається.

Станом на 01.01.2017 року в м. Харкові вакциновано:

• БЦЖ – 10398;

• Поліомієліт – 91749;

• АКДП – вакциною – 31667;

• АДП – 6538;

• АДП-м – 39828;

• проти гепатиту В – 24722;

• проти гемофільної інфекції – 18042;

• КПК – 13527 осіб.

Благополуччя нашого життя – відсутність загрози важких інфекцій, досягнуто виключно завдяки широкому проведення профілактичних щеплень. Варто тільки відмовитися від щеплень, то інфекції, що вважалися переможеними, обов’язково повернуться. Захистіть себе і своїх близьких!